Fórum diskuse:Seminární práce/Biofyzika/2. LF/2014-15/Kruh 7/Archiv

Z WikiSkript

Volba tématu[editovat zdroj]

Pro informaci ostatních studentů z kruhu přepisuji svůj náhled na věc z mého posledního e-mailu Sunnyyanik, dále je zde možno pokračovat v diskusi na toto téma:

3. kruh vloni vypracovával podotázky na téma Bioenergetika buňky, ale nedotáhnul svou práci do konce, protože ta shrnující stránka Bioenergetika buňky tam chyběla, byla červená. Nemyslím si, že by to byla práce pro celý váš kruh, ale několik lidí z Vašeho kruhu se toho může ujmout. Stejně tak téma Nukleární magnetická rezonance bylo na Wikiskriptech zpracováno studenty jiných fakult ještě dříve, než jsme to zadali jako téma ke zpracování, a z tohoto pohledu ještě pro naše potřeby není kompletní, takže i tady je volné pole k působnosti. Jak jsme říkali v úvodní hodině, není nutno pracovat na zcela novém tématu, je možné si práci rozdělit a dovést k dokonalosti různé nedodělky, které by se daly nalézt i u množství dalších témat. Další možností je zpracovat na Wikiskriptech nějké konkrétní úlohy z našich biofyzikálních praktik. To znamená, že do té přehledné tabulky můžete uvést více témat, např: "Portál:Praktikum/Biofyzika/2. LF/Audiometrie; dopracování: Bioenergetika buňky, Nukleární magnetická rezonance, ... atd.

V tomto smyslu jsem ten záznam pro váš kruh v tabulce upravil, další témata si můžete dopsat pod něj.
-- Kychot (Petr Heřman, 2. LF UK) 23.10.2014, 08:14
Pane lektore,

vysvetlite mi, prosim, jeste jednu nesrozumitelnost? Jak velka tedy ma byt prace celeho kruhu na clanku pro WikiSkripta, aby se povazovala za prinosnou a dostatecnou? Pochopila jsem, ze pro tema Nuklearni magneticka rezonance je treba: - napsat uceleny uvod - doplnit clanek o oddily: atomové jádro v magnetickém poli fyzikální princip NMR longitudinální a transverzální relaxační čas signál různých tkání použití kontrastních látek MRI Využití v medicíně Podle me to vypada, ze to je prace akorat pro nas kruh, kde kazda ze 4 skupin zpracuje 2 oddily. Bylo by to dostatecny? Znepokojuje me jen jedno - ze clanek MRI jiz existuje a rozebira tam podobne oddily jako jsou treba doplnit. Ma - li tedy vubec smysl zacinat s novym clankem Nuklearni magneticka rezonance? Moc dekuji.

Jana Slesarenko
Sunnyyanik (diskuse) 26.10.2014, 18:09
Jak velka tedy ma byt prace celeho kruhu na clanku pro WikiSkripta, aby se povazovala za prinosnou a dostatecnou?Jak velka tedy ma byt prace celeho kruhu na clanku pro WikiSkripta, aby se povazovala za prinosnou a dostatecnou?

Jak jsem říkal v úvodní hodině, dal jsem za příklad práci Kruhu 1 z roku 2012-13 Fórum:Seminární práce/Biofyzika/2. LF/2012-13/Kruh 1 s tématem Biomechanika tkání, která se dá hodnotit jako výborná a příkladná a tím pádem to beru jako určitou nastavenou laťku kvality. Oni měli výhodu, že zpracovávali nové téma, takže si práci mohli rozdělit do sady článků; to rozdělení tématu (zkouškové otázky) do více článků (podotázek) má praktickou výhodu, že na tom může pracovacovat celý kruh najednou, aniž by docházelo k masivním editačním konfliktům. S tím tématem NMR je to trochu komplikované – už s tou terminologií, kdy se do medicíny zapletla politika. Když se (v době nukleárního zbrojení) mezi zobrazovací metody začala zavádět Nukleární magnetická rezonance, pacienti se báli na to vyšetření chodit, protože jim to asociovalo nebezpečí těch nukleárních zbraní – se kterými toho ovšem NMR nemá moc společného, takže v lékařské terminologii se od toho písmenka N či slova "nukleární" začalo upouštět a dnes se už mluví spíše jen o MR (magnetické rezonanci) anebo MRI (Magnetic Resonance Imaging = zobrazovací metody, využívající NMR). Tím pádem na Vaši otázku Ma - li tedy vubec smysl zacinat s novym clankem Nuklearni magneticka rezonance? bych odpověděl záporně; rozhodně nemá smysl (a dokonce je spíš kontraproduktivní) začít někde psát něco, co už je jinde zpracované – totiž právě v tom článku Princip magnetické rezonanční tomografie. Jako smysluplné bych proto viděl tento článek rozšířit, doplnit nebo rozvést ty věci, které v něm ještě chybí – například ty kontrastní látky (jinak ty další podotázky tam jsou asi podstatě už obsaženy, možná by se daly ještě trochu doplnit). Doporučil bych pročíst přednášku prof. Amlera "Elektřina a magnetismus", kterou máte na moodle, zejména slajdy č. 22–46, které se týkají NMR a zjistil, která témata z té přednášky ještě nejsou v tom článku Princip magnetické rezonanční tomografie zpracovaná, a ta do tohoto článku doplnit. Článek Nukleární magnetická rezonance bych v tuto chvíli vůbec nerozvíjel a spíš bych ho později sloučil s tím článkem Princip magnetické rezonanční tomografie. Ale jak už jsem psal, nemyslím si, že to rozšíření článku Princip magnetické rezonanční tomografie by byla práce pro celý kruh – už z toho praktického důvodu, že 16 lidí nemůže technicky najednou editovat jeden článek kvůli problémům se vznikem editačních konfliktů. Takže reálnější vidím, jak už jsem psal výše, že další část kruhu si vezme např. tu Bioenergetiku buňky anebo nějaké nové téma, například z těch praktik.

Snad už je ta problematika teď jasnější?
-- Kychot (Petr Heřman, 2. LF UK) 26.10.2014, 22:13