Fórum:Seminární práce/Biofyzika/2. LF/2012-13/Kruh 3

Z WikiSkript

Kruh 3:

Světelná mikroskopie[upravit | editovat zdroj]

Datum studentské konference 2013-01-10 (čtvrtek), tj. zápočtový týden, se blíží. Nenechávejte žádost o zkontrolování článku (podmínka zápočtu) na poslední chvíli!

Orientační rozsah tématu:

Z uvedeného zadání vytvořte vhodné názvy podotázek, které budou vypracovávat jednotliví studenti (příp. dvojice studentů) z kruhu:

Podotázka
(odkaz na podotázku)
Vypracovává
username (Jméno Příjmení)
Započato Ke kontrole Zkontrolováno Poznámka
Rozlišovací schopnost lidského oka KodadovaM (Marie Kodadová) 2012-12-27
Princip zobrazení optickým mikroskopem Kriszab (Kristýna Žabková) 2012-11-29
Konstrukce a funkce světelného mikroskopu Julie (Julie Martínková) 2012-12-28 2013-1-1
Abbeho teorie Zuzana Terešková
Mez rozlišení mikroskopu veselskv (Veselská Veronika) 2012-12-03
Zvětšení mikroskopu VAGNERJ (Vagner J...??)
Hloubka ostrosti mikroskopu Sarkab (Šárka Bočková)
Kontrast obrazu mikroskopu Adéla Skoumalová
Mikroskopie pro procházející světlo vasekherman (Václav Heřman)
Mikroskopie pro dopadající světlo Adam Chlapečka
Fázová mikroskopie Dalibor.Kovac (Dalibor Kováč), ocelkaz (Zdeněk Ocelka)
Inverzní mikroskop Dubskaj (Jana Dubská) 2012-27-11 ? 2013-1-1 (Není mi jasné, kdo je User:Akvabelka13, která založila článek 2012-11-27)
Polarizační mikroskopie petra.kalikova (Petra Kalíková) 2012-11-30
Interferenční mikroskopie kubam (Jakub Mutina) 2012-12-01

Připomínky[upravit | editovat zdroj]

  • Prosíme i ostatní, čtěte také i jednotlivé připomínky k pracem svých kolegů; v podstatě se pořád opakují podobné věci, tak ať to není nutné připomínat stále znova. Jedná se zejména o následující nejčastější nedostatky:
    • Jedná se o seminárku z biofyziky, tématem jsou zkouškové otázky z biofyziky, tak se prosím zaměřujte na biofyzikální pohled na danou problematiku – aby ten výsledek nevypadal jako otázky z první pomoci (úpal, úžeh, přehřátí) nebo fyziologie aj. Samozřejmě, že ty pohledy se do jisté míry prolínají, ale jde o to, že ta zásadní východiska článku by měla být v podstatě fyzikální, potažmo biofyzikální. Všude jde o nějaký systém, ve kterém působí nějaké síly, energie, záření atp., něco, co je měřitelné, něco, co má nějaké fyzikální jednotky; v tom systému působí nějaké regulace, jsou tu nějaké interakce s okolím atd.
    • Nejde jen o to, abyste někde něco našli, přečetli si, opsali, udělali z toho výtah. Ze střední školy i ze současných přednášek toho znáte už celkem dost, je tu spousta fyzikálních zákonů a zákonitostí, a ty "fungují" nejen na neživých předmětech, ale i v živých organismech – o tom ta biofyzika celá je. Proto se nebojte všechny své znalosti využít a spojit a použít k tomu také trochu svého selského rozumu.
    • V článcích chybí linky neboli odkazy– tj. vámi použité termíny by měly odkazovat na příslušné články ve Wikiskriptech – ať už existující (zobrazí se modře) anebo i dosud neexistující, ale potenciálně budoucí (zobrazí se červeně). Jako vzor, jak by to mělo asi vypadat, jsem na ukázku upravil první odstavec článku Akční a sumační potenciály. Kdo neví, jak je to uděláno, ať klikne na [Editovat], podívá se a pak zase opustí editační okno kliknutím na [Číst]. Jinak viz návod Nápověda:Základy formátování#Odkazy
    • Neduplikujte. Nepište znova to, co už je na Wikiskriptech napsáno – raději odkažte na už existující článek. Pokud má nedostatky, opravte je.
    • Různá konkrétní tvrzení, která uvádíte, by měla být podložena referencemi. Ty se uzavírají mezi značky <ref> </ref> a na konci článku je pak uvedena jedna značka <references />, na jejímž místě se všechny reference zobrazí jako seznam.
    • Na konci článku by měly být uvedeny zdroje, ze kterých jste čerpali, použitá literatura apod. Pokud je zdroj dostupný on-line na Internetu, měl by na něj vést odkaz.
    • Chtělo by to alespoň jeden dva obrázky.
    • Jak by měl takový příkladný článek vypadat a co by měl všechno obsahovat – viz Nápověda:Ideální článek
  • Každý článek má svou Diskusní stránku. Tam se mohou vyjadřovat i ostatní, zde je to správné místo na povídání si o daném tématu.
  • Kdo si myslí, že už má článek zralý ke kontrole, vloží na jeho diskusní stránku šablonu {{Zkontrolovat | Jméno vašeho učitele}}. Viz: Šablona:Zkontrolovat.
    • Kruhy 1, 2, 7, 8, 9, 10 tím pádem vkládají šablonu: {{Zkontrolovat | Petr Heřman}}
    • Kruhy 3, 4, 5, 6 tím pádem vkládají šablonu: {{Zkontrolovat | Jan Tomsa}}
  • Do přehledné tabulky doplňte datum, kdy jste na vašem článku začali pracovat a kdy jste jej podali ke kontrole; pro vašeho vyučujícího tak bude jednodušší se rychle orientovat, které články má ještě zkontrolovat. Pokud učitel delší dobu (několik dní) nereaguje, můžete jej upozornit (na jeho vlastní diskusní stránce, případně e-mailem).
  • Na diskusní stránce vašeho článku pak můžete sledovat připomínky ke svému článku a napravit nedostatky. Napravení nedostatků a předání k další kontrole poznamenáte rovněž do sloupce "Poznámky".